Skip to main content

Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού στις εργαζόμενες μας

Ο τομέας της Υγείας χαρακτηρίζεται από μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο καρκίνος, που αφορούν και επηρεάζουν τα μέλη της κοινωνίας. Οργανισμοί με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνάμεών τους, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.

πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλός μας συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, μια πάθηση που μπορεί να πλήξει κάθε γυναίκα αλλά, και σε ορισμένες περιπτώσεις και άνδρες.

Ειδικότερα ο Όμιλος, σε συνεργασία με τη θυγατρική εταιρεία του Melidonia Health, έχει διαμορφώσει και χρηματοδοτήσει, σε μεγάλο βαθμό, ειδικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για εντοπισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ως αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, με βάση και την ανάλυση του γενετικού τους προφίλ. Η υλοποίηση του προγράμματος, που απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον Όμιλο, καθίσταται δυνατή με την υποστήριξη της ιατρικής ομάδας του ιατρού ογκολόγου Γιώργου Άστρα που έχει και τη συνολική ευθύνη των σχετικών ιατρικών θεμάτων.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλους μας. Το 2021 διαγνώστηκαν στο νησί μας 610 γυναίκες και 3 άνδρες με καρκίνο του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής  οδηγούν σε αυτή την πάθηση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο καρκίνος είναι κληρονομικός  και προκύπτει από γονιδιακά χαρακτηριστικά.

Η ύπαρξη τέτοιων χαρακτηριστικών, ή και μεταλλάξεών τους, δεν αποτελεί βεβαιότητα εμφάνισης καρκίνου, όμως αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και σε συγγενικά άτομα πρώτου βαθμού της οικογένειάς του (μητέρα, αδέλφια, παιδιά). Η επίγνωση του κινδύνου είναι σημαντική για την από κοινού, με τον ιατρό μας, δημιουργία ενός πλάνου πρόληψης ή έγκαιρης διάγνωσής του σε πρώιμο και πιο θεραπεύσιμο στάδιο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, όλο το προσωπικό της εταιρείας του Ομίλου μας έχει κληθεί, με την εποπτεία της ιατρικής ομάδας, να απαντήσει σχετικό ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση του οικογενειακού ιστορικού του. Άτομα με φαινομενικά κατ’ αρχήν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό έχουν την επιλογή, εφόσον αυτό υποστηριχθεί από την ιατρική ομάδα, να κάνουν  γενετικό έλεγχο. Με την εξέταση των γονιδίων τους, θα διαφανεί κατά πόσον παρουσιάζουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά ή μεταλλάξεις που δημιουργούν την προϋπόθεση  ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Ο ιατρός ογκολόγος Γιώργος Άστρας ανέφερε “Αυτή είναι μια πρωτοβουλία ζωής. Η γνώση είναι δύναμη όταν αυτή μπορεί να προλάβει δραματικές καταστάσεις για την υγεία της γυναίκας. Με το γρήγορο εντοπισμό στοιχείων που προδιαθέτουν για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η αντιμετώπιση γίνεται πιο εύκολη. Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε κάθε γυναίκα δεν θα έρθει αύριο, είναι ήδη εδώ και το οφείλουμε στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας και στους ασθενείς μας, να την κάνουμε κτήμα μας. Ο Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ δείχνει  έμπρακτα προς το προσωπικό του και τη κοινωνία το δρόμο προς την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.”

Διαβάστε σχετικά άρθρα: https://papaellinasgroup.com.cy/category/farmakeytika-proionta/